Legpuzzels zijn niet alleen leuk om te doen, maar ze zijn ook nog eens heel leerzaam. Het bezig zijn met iets constructiefs verbetert namelijk het observatievermogen en de hand-oog coördinatie van kinderen maar ook volwasssenen. Legpuzzels bestaan al sinds de 18e eeuw, toen vooral in de vorm van landkaarten. De puzzelstukjes van deze legpuzzels hadden echter nog niet de handzame en gelijkmatige vorm zoals we ze nu kennen.
Hoe worden legpuzzels gemaakt?
In het Engels worden legpuzzels grappig genoeg “jigsaw puzzles” (figuurzaag puzzels) genoemd, omdat de puzzelstukken daar vroeger mee werden gemaakt. Tegenwoordig gebeurt dat natuurlijk gewoon in een legpuzzelfabriek. Dat is nog best een tijdrovend proces, wat vooral te maken heeft met droogperiode van de lijm. In eerste instantie wordt er namelijk een poster op hout of karton gelijmd, wat vervolgens 4 dagen moet drogen. Pas daarna worden door een speciale stansmachine de puzzelstukken in de puzzel gesneden.
3 factoren bepalen de moeilijkheid van de puzzel
De afstelling van deze stansmachine bepaalt de vorm van de puzzelstukjes en het aantal puzzelstukjes waaruit de puzzel gaat bestaan. Hoe hoger het aantal puzzelstukjes, hoe moelijker het zal zijn om de puzzel op te lossen. Ook de vorm van de stukjes heeft natuurlijk invloed op de moeilijkheidsgraad. Daarnaast is ook de afbeelding die gecreëerd moet worden van belang. Een kleurrijke puzzel met veel details zal immers makkelijker op te lossen zijn dan een puzzel met weinig kleuren en weinig details. Een puzzel met een deel van het heelal als afbeelding zal bijvoorbeeld lastig zijn om op te lossen.
3D puzzels zijn nog moeilijker dan legpuzzels
Wil je het nog een stapje moeilijker gaan, dan kan de 3D puzzel wat voor jou zijn. Een 3D puzzel is eigenlijk meer dan een legpuzzel, omdat je ook in de hoogte moet werken. De puzzelstukken van een 3D puzzel zijn dan ook vaak gemaakt van kunststof. Het leuke van deze puzzels is dat je er prachtige creaties mee kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalstadion, je favoriete dier of een stoomlocomotief. Er zijn ook speciale 3d puzels voor volwassenen.
Breinbrekers als moderne en speelse variant van de legpuzzel
Een variatie op het thema zijn breinbrekers. Deze ingewikkelde puzzels zetten je hersenen flink aan het werk. Ze zijn echter geschikt voor jong en oud, dus door iedereen op te lossen. Breinbrekers zijn geen legpuzzels met een gigantisch aantal puzzelstukjes, maar bestaan vaak uit een beperkt aantal stukken met onconventionele vormen. De puzzel zelf duurt dus niet zo lang om in elkaar te zetten, maar het komen tot de juiste oplossing kan toch een tijdrovend proces zijn. Daar zit natuurlijk ook de uitdaging in. Door overzicht te houden, out of the box te denken en doorzettingsvermogen te tonen kun je een breinbreker altijd oplossen.